Chyba najbardziej znaną wenecką przystawką jest sarde in saor. Są to sardynki marynowane w sosie słodko-kwaśnym złożonym z octu, oliwy, cebuli rodzynek i orzeszków pinii. Zestawienie może wydawać się trochę zaskakujące, ale warto spróbować.
Inna potrawa zwana anitra alla salsa piccante jest połączeniem kaczki i sardynek. Kaczka jest marynowana w occie, następnie natarta masłem i obłożona bekonem i pieczona krótko aby następnie dodać sardynki, cebulę i kapary i duszone są wszystkie składniki razem. Po prostu warto spróbować zapominając o uprzedzeniach. Jako zakąskę w restauracjach można otrzymać surowe owoce morza zazwyczaj podawane na tacce lub deseczce. Możemy w ten sposób posmakować surowe ryby i ostrygi. Przed zjedzeniem skrapla się je cytryną. Takie jedzenie w Wenecji nie bywa tanie. Jedzenie kawałków surowego tuńczyka dla mnie było wyzwaniem. Osobiście wolę anti past di frutti di mare , które wcześniej były ugotowane. Do tego kieliszek Pinot Grigio i czego więcej potrzeba.Polenta czyli kukurydziany grysik gości w Wenecji na wielu talerzach, towarzyszy rybom, wołowinie a także czekoladzie. Polenta wytrawna i polenta jako deser.
Jeśli chcemy posmakować legendarnego carpaccio z wołowiny, które jest podawane z sosem z musztardy, śmietany, majonezu i pomidorów to koniecznie trzeba się wybrać do Harry's Bar. Jeśli mamy udać sie do Harrys's bar to koniecznie należy tam skosztować Valpolicelle czyli miejscową tańszą wersję szampana, wino, które było przysmakiem Hemingwaya. Wyjazd do Wenecji można potraktować jako wycieczkę gastronomiczną. Jedząc wieczorem obiad w Wenecji złożony z 5 dań zastanawiałam się jak to możliwe, że nie ma we Włoszech epidemii otyłości. Liczy się jakość ...Obiad w Wenecji jest celebrowany, mieszkańcy często korzystają z tratorii lub restaurante. Nic więc dziwnego, że zdobycie miejsca w lokalu aby zjeść obiad bez wcześniejszej rezerwacji , nie jest łatwe. Zazwyczaj posiłki w tratorii są nieco tańsze od tych w restaurantte. Najtaniej bywa w barach, ale wybór jest tam skromniejszy. Myślę ,że w Wenecji każdy może znaleźć jedzenie dla siebie.Wyjazd do Wenecji jest okazją do poznania typowych potraw lokalnych.Co warto zjeść w Wenecji z potraw lokalnych? W dniu św. Marka Wenecjanie jedzą zupę risi e bisi i pasta e fasioi czyli makaron z fasolą. Jest to danie podawane już w tawernach starożytnego Rzymu. Oprócz tego ,że jest to posiłek smaczny to także jest niedrogi. Tradycyjnym przysmakiem w Wenecji jest suszony dorsz, ale nie miałam okazji jego kosztować. Dla Polaków dorsz jest najzwyczajniejszą rybą, do Wenecji dorsz był w dawnych czasach importowany i był uznawany za rarytas. Obecnie w restauracjach można spotkać krem z dorsza suszonego, który jest moczony i gotowany z mlekiem.
Innym daniem typowym dla Wenecji jest fegato alla veneziana czyli wątroba po wenecku z cebulą.Starożytni Rzymianie dodawali do wątroby figi, ale w okolicach Wenecji nie rosły figi i dlatego zamiast nich użyto cebuli.Trzeba pamiętać, że w obecnych czasach wenecka kuchnia uległa wpływom francuskim czy krajów Europy Środkowej.Ceny posiłków możemy znaleźć w menu wystawionym przed restaurantte lub barem czy wenecką trattorią.Porą , kiedy najczęściej spożywa się obiad w Wenecji jest od 7 do 9 tej wieczór. Zjedzenie kolejno podawanych pięciu dań zajmuje trochę czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz